Samenvatting Sterren - Planetenkalender 2020

De verschijningswijzen, bewegingen en onderlinge verhoudingen van de planeten in 2020

De onderstaande samenvattende beschrijving van Liesbeth Bisterbosch is voor het grootste gedeelte een weergaven van de gegevens die veel uitvoeriger en met prachtig beeldmateriaal te vinden zijn in de Duitstalige Sterren-en planetenkalender van de stichting “Een klaar zicht” Voor elke maand is er een grote horizontale avondkaart en zijn er wat kleinere middernacht- en ochtendkaarten, waardoor je de bewegingen en veranderingen van de planeten en de sterrenbeelden goed kunt volgen.

Jaarthema 2020: “Venus en het samenspel van Mars, Jupiter en Saturnus”

Venus domineert bijna het hele jaar de hemel. Dankzij Venus kan Mercurius gemakkelijk ontdekt worden. Wanneer Venus avondplaneet is, vergezelt hij haar twee keer. Venus wordt in de winter van maand tot maand fraaier. In april pronkt ze aan de avondhemel en heeft juist dan een zeer nauwe samenstand met de Plejaden in de Stier. In mei is er een uniek samenspel met Mercurius, ze hollen elkaar tegemoet. Vanaf eind juni is Venus voor zonsopkomst is het oosten te zien. Mercurius heeft als ochtendplaneet eveneens twee periodes van zichtbaarheid.
Mars beweegt zich in het begin van het jaar als tegenhanger van Venus. Hij is ochtendplaneet wanneer Venus avondplaneet is. In maart heeft hij een samenstand met Jupiter en Saturnus. De oranjekleurige planeet wordt in de zomermaanden en in het begin van de herfst steeds helderder. Hij bevindt zich in de Vissen en in oktober glanst hij krachtig gedurende de hele nacht.               
Jupiter en Saturnus staan het hele jaar dicht bij elkaar. Als ochtendplaneten naderen ze elkaar, als nachtplaneten neemt de onderlinge afstand toe en als avondplaneten hebben ze – na 20 jaar – hun samenstand op 21 december 2020! Het is dus een bijzonder subtiel samenspel van toenadering, verwijdering en een steeds snellere toenadering voorafgaande aan de conjunctie.                              
Mars trekt in maart als een lichtzwakke planeet aan Jupiter en Saturnus voorbij. Dan is Saturnus helderder dan Mars, in oktober wordt Mars opnieuw helderder dan Jupiter in grootste glans. Mars beschrijft in de Vissen een snelle heen-en-weer gaande beweging. Zijn lus heeft geheel andere eigenschappen dan die van Venus in de Stier.